Φλαμένκο SDS

Θεωρείται ισπανικής προέλευσης και συγκεκριμένα το φλαμένκο προέρχεται από τις νότιες περιοχές της Ανδαλουσίας. Το μοναδικό ελεύθερο πνεύμα του δημιουργήθηκε εξαιτίας της αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανδαλουσιανού, του ισλαμικού, του σεφραδίτικο και του τσιγγάνικου. Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελετητών σχετικά με το ξεκίνημα του φλαμένκο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι τσιγγάνοι ξεκίνησαν αυτήν την μορφή τέχνης πριν από την πρώτη τεκμηριωμένη εμφάνισή της. Η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στο γεγονός πως το φλαμένκο άρχισε να εξαπλώνεται σε περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής για την Ισπανία – Ιερά Εξέταση.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ελάχιστη τεκμηρίωση όσον αφορά τις τέχνες και την εξέλιξή τους. Ανεξάρτητα από την καταγωγή του το φλαμένκο έγινε μία ακμάζουσα υποκουλτούρα στη Σεβίλλη, το Κάδιθ και τη Μάλαγα.

Στα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε για πρώτη φορά το απόγειο με την εκλαϊκευση της “fiesta flamenco”, ή μέσω των πολυήμερων κοινωνικών εκδηλώσεων που ακολουθούσαν μία αυστηρή εθιμοτυπία.από το 1869 έως το 1910 η Ισπανία γνώρισε τη «Χρυσή Εποχή του Φλαμένκο». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι χορευτές αποτέλεσαν αντικείμενο μεγάλης δημόσιας έλξης και οι κιθαρίστες άρχισαν να κερδίζουν έλξη. Επιπλέον, μουσικές καφετέριες, όπου χορευόταν φλαμένκο έγιναν ευρέως δημοφιλείς. Από το 1892 έως το 1956 το φλαμένκο εισήλθε σε μία «θεατρική περίοδο», κατά την οποία τα οικονομικά συμφέροντα αποτέλεσαν ατού για την αυθεντικότητα.

Το φλαμένκο παραδοσιακά χορεύεται από ένα άτομο που χρησιμοποιεί τα χέρια, τα πόδια και διάφορα αξεσουάρ, όπως μακριές φούστες, καστανιέτες, και μεγάλες βεντάλιες. Από τεχνικής άποψης απαιτεί μία ισχυρή και με κέντρο στάση σώματος, χτυπήματα με τα πόδια (zapateado), δυνατά χέρια με λυγισμένους αγκώνες και μία συνεχή στροφή των χεριών προς τα μέσα και προς τα έξω.

Απαιτείται μεγάλη τεχνική επάρκεια για να χορέψει κανείς φλαμένκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η μορφή τέχνης είναι απρόσιτη για τους αρχάριους. Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ η φυσική εκτέλεση του χορού μπορεί να διδαχθεί με την πάροδο του χρόνου και με εξάσκηση, το πιο σημαντικό στο φλαμένκο είναι το πάθος και η δέσμευση του χορευτή. Η μεγαλύτερη πρόκληση του χορευτή φλαμένκο είναι η δημιουργία μιας αυθεντικής εμπειρίας για όλους τους παρευρισκόμενους, κατευθύνοντας τη δύναμη της μουσικής. Αυτό είναι που κάνει το φλαμένκο ένα έντονα προσωπικό και μοναδικό στυλ κίνησης. Για τον λόγο αυτό, η ίδια η τέχνη θα ευδοκιμεί όσο οι χορευτές και οι μουσικοί παραμένουν προσηλωμένοι στην μακραίωνη ιστορία και την πλούσια παράδοση. Σήμερα, αποτελεί μία μκορφή τέχνης που χορεύεται και διδάσκεται σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO.